werken met klei

geplaatst in: Uncategorized | 0

Werken met klei is mijn passie.

Toen mijn jongste dochter ook naar het basisonderwijs ging, ben ik op les gegaan en raakte direct in de ban van het boetseren. Ons huis staat inmiddels vol met beelden, schalen en vazen. Van de meeste kan ik geen afscheid nemen omdat er altijd iets van jezelf in gaan zitten. Dus maak ik nu werk in opdracht.

Boetseren

Werken met klei is fantastisch! Klei is geweldig materiaal om mee te werken! Je kunt er nagenoeg iedere vorm mee maken. Er zijn verschillende manieren om te werken met klei. Je kunt beginnen met een homp klei en daar je beeld van maken en later uithollen. Of je zet een vorm op doordat je dikke rollen op elkaar bouwt tot je de vorm hebt die je nastreeft. Iedere methode heeft voor- en nadelen. Voor vazen en schalen heb je ook verschillende methodes. Er zijn keramisten die schalen opbouwen door dikke rollen samen te smeden. Anderen gebruiken gietmallen waarbij de klei vloeibaar moet zijn. Weer anderen maken schalen het liefst op een draaischijf of in een drukmal. Ik werk met beide en laat de methode afhangen van het beoogde werk. Beelden haal ik het liefst uit een massief stuk klei.

Af en toe werk ik met was. Het eindresultaat is dan een beeld van brons, maar dat is nog vrij onbekend terrein voor mij.

beeldje van was

Details

Heb je eenmaal de basis van je werk klaar, dan kun je aan de details beginnen. Bij beelden kun je dan de gezichten, handen etc afwerken en eventueel kleding.

Iedereen heeft zijn of haar favoriete kleuren. Deze vind je vaak terug in het interieur van het woonhuis. Soms ontbreekt het echter aan een echte eyecatcher. Je kunt hierbij denken aan een beeld, vaas, pot of schaal in een kleur die past in het interieur. Persoonlijk vind ik het dan juist mooi, om een tegenhanger van de meest gebruikte kleur te gebruiken. Dit zijn de zogenaamde complementaire kleuren; deze staan tegenover elkaar in de kleurenwaaier. Oranjetinten tegenover blauwtinten bijvoorbeeld.

Bolvazen, schalen en potten

Ik maak bolvazen, potten en schalen in verschillende groottes van chamotte klei. Na het vervaardigen gaat het werk de oven in voor een biscuit stook. Dan kan er een glazuur op. Glazuren heb ik in enorm veel kleuren en soorten. Ik werk vaak met meerdere tinten die ik in elkaar over laat lopen. Maar ook een uni-glazuur met kleurschakering in de glazuur levert een prachtig resultaat op! Als je het leuk vindt, kun je hieronder lezen hoe het in zijn werk gaat.

Schalen en vazen of potten kun je een bewerkte ‘huid’ geven of een speciale randafwerking. Je kunt hiervoor de meest uiteenlopende hulpmiddelen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bladeren die je in de klei kunt drukken om zo het reliëf van een blad op je vaas te krijgen, of je neemt een stempelvorm van bijvoorbeeld een klavertje vier. Een stuk kant geeft ook een prachtig effect in de klei! Maar je kunt natuurlijk ook simpele krassen maken in de klei. Als je een reliëf in de kleihuid maakt, is het het mooist om dit te benadrukken met een volle glazuur die in de afdruk gaat zitten van je drukvorm.

De randafwerking kun je ook geheel naar wens laten vormgeven. Wil je een strakke rand, een brede rand, een smalle rand of juist een geschulpte rand? Of zoals op de afbeelding te zien is, een ‘eierschaal’rand. Het is moeilijk om de rand exact gelijk te krijgen want het is tenslotte handwerk. Mijn vazen zijn dus niet ‘strak’ rond. Ze zijn voorzien van mijn ‘handwerkstempel’

De biscuitstook

Als het werk goed gedroogd is (dit is heel belangrijk want als er nog vocht in zit, knapt het werk in de oven), kan het de oven in voor de eerste stook: de biscuit stook. De oven wordt dan langzaam gestookt tot boven ca 1050′. Op de foto hieronder is te zien hoe de klei er na de biscuit stook uit ziet. Nu kan er een glazuur op!

Biscuit gestookte bolvaas

De glazuur aanbrengen

Hoewel je een vaas ook prima kunt beschilderen met acryl, vind ik persoonlijk glazuur mooier. In het woord glazuren ligt het al besloten: je brengt in feite een glaslaagje aan. Er zijn mega-veel glazuren op de markt verkrijgbaar met mega-veel speciale eigenschappen en effecten. Iedere keramist kiest zijn eigen merken of maakt zijn eigen glazuren.

Bij bolvazen kies ik er vaak voor om glazuren door elkaar te gebruiken of in elkaar over te laten lopen. Het blijft een uitdaging om telkens weer andere combinaties te proberen. Een glazuur met een speciaal effect kan ook in uni echter prachtig zijn!

Glazuren is met recht te noemen: de finishing touch!

De glazuurstook

Heb je het werk geglazuurd, dan moet het nogmaals in de oven voor de glazuurstook. Even geduld nog (want een stook inclusief afkoeltijd duurt ca 20 uur) en dan: het resultaat.

Altijd weer een wondertje 🙂

Bolvaas

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *