Bolvazen van keramiek

geplaatst in: Uncategorized | 0
Van klei kun je alles maken

“soms voel ik me net Catootje die naar de botermarkt gaat om te maken wat ze wil..”

Er zijn natuurlijk grenzen aan de mogelijkheden met klei (zo kun je een beeld bijvoorbeeld beter niet op lange dunne benen zetten…). Ik boetseer op vele manieren. Heb ik gewoon zin om mijn hoofd leeg te maken, dan maak ik een vaas of schaal. Dit heeft meer met techniek en inzicht te maken dan met emotie. Dan ben je even lekker aan het werk en denk je nergens meer aan. Bolvazen met rechte rand Ik begin met het maken van een ronde bal. Als deze leerhard is gedroogd, snijd ik uit het midden een soort deksel weg. Om de rand wat stoerder te maken breng ik onder deze rand een dikkere rol klei aan die ik weer netjes glad strijk. Nu heb ik een bolvaas met rechte rand. Ik wil wel graag tijdig weten hoe groot de opening moet zijn, m.a.w. welke diameter vazen/potten erin moeten passen. Bolvazen met eierschaalrand Ik begin met het maken van een ronde bal, deze voltooi ik echter niet. Ik modelleer de rand net zo lang tot ik hem mooi vind, daarbij in gedachten houdend wat de eindverbruiker er mee wil. Als de vaas uitsluitend zal worden gebruikt om planten of bloemen in te zetten, is het praktischer om de rand geen diepe dalen te geven. En het moet ook niet zo zijn dat een normale potmaat niet in de vaas past. Dan moet ik beslissen of de rand uitgedund moet worden en waar. Hoe dunner, hoe kwetsbaarder de rand. Ook hier moet het praktisch blijven. Bolvazen met hals Ik begin met het maken van een ronde bal. Ik pas het midden af en bevestig hierop een van te voren gemaakte ring van klei. Zodra het werk leerhard is, snijd ik het hart uit de ring en werk alles netjes af. Nu moet ik bepalen of de hals loodrecht op de vaas komt, of schuin. En dan nog of de vaas moet worden afgeplat of niet. En dit alles voordat de vaas te hard wordt en gaat scheuren :). Als laatste kan er nog een standring onder. Klik hier voor voorbeelden van bolvazen Bolvazen met huidbewerking Hiervoor geldt dezelfde bewerking als hierboven. Is de vaas leerhard, dan kun je de huid bewerken op vele manieren. Zo kunt je kant in de huid drukken, of takjes. Of je zet stempels van bladeren of andere dingen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is ook de fase waarin je een logo, embleem o.i.d.  moet verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *